Učitavanje...

Priča o sirevima iz Gligore

14. ožujka 2019.

Povijest Sirane Gligora vezana je uz životni put i rad njezinog osnivatelja Ivana Gligore i njegove obitelji. Ivan se rodio 1950. godine u težačkoj i siromašnoj obitelji u kući u Kolanu na otoku Pagu koja se i danas nalazi kraj nove sirane. Njegov djed Frane (nadimak Franeša), još je 1918. godine počeo samostalno proizvoditi Paški sir, a istu ljubav prema ovčarstvu i siru prenio je na Ivanove roditelje, Šimuna i Evicu, koji su nastavili gajiti stoljećima staru tradiciju proizvodnje Paškog sira.

Danas je u velikoj obitelji Sirane Gligora zaposleno oko 50 djelatnika; od vještih i iskusnih sirara do uslužnih i stručnih prodavača, a proizvodi se osim u restoranima, trgovinama i vlastitim buticima diljem Hrvatske uspješno prodaju i u svijetu, zahvaljujući predanošću svih u timu Gligora.

U Sirani se danas proizvodi preko 450 tona raznih sireva godišnje, od čega oko 50 tona Paškog sira, a mlijeko se otkupljuje od preko 200 kooperanata, što na otoku Pagu za Paški sir, što iz Dalmacije, Like i Korduna za ostale sireve. Gotovo svake godine Sirana Gligora je dobitnica vrhunskih međunarodnih priznanja za svoje sireve, te tako pomaže i promiče Kolan i otok Pag diljem svijeta.

Izvor: Gligora.com


Sve novosti
Pratite nas